Ce tradiții întâlnim în luna februarie în Europa?

Luna februarie este plină de tradiții și obiceiuri unice în întreaga Europă. De la festivaluri colorate la sărbători religioase și evenimente romantice, fiecare țară are propriile sale obiceiuri. Aceste tradiții reflectă istoria, cultura și credințele fiecărui popor. Descoperă cele mai interesante tradiții europene din luna februarie!

1. Ziua Îndrăgostiților – 14 februarie

Ziua Îndrăgostiților este una dintre cele mai populare sărbători din lume. În Europa, această zi este celebrată prin diverse tradiții romantice.

1.1. Marea Britanie – Poezii și cadouri simbolice

În Marea Britanie, îndrăgostiții își trimit scrisori și poezii romantice. Tradiția datează din secolul al XV-lea, când Geoffrey Chaucer a menționat Ziua Îndrăgostiților în scrierile sale.

1.2. Franța – Orașul iubirii și mesaje de dragoste

În Franța, țara iubirii, îndrăgostiții schimbă cadouri și scrisori romantice. În satul Saint-Valentin au loc festivaluri speciale dedicate dragostei.

1.3. Danemarca – Flori presate și ghicitori

În Danemarca, bărbații trimit scrisori anonime numite gaekkebrev. Dacă destinatarul ghicește expeditorul, primește un ou de Paște mai târziu în an.

2. Dragobetele – 24 februarie (România)

În România, Dragobetele este sărbătoarea tradițională a iubirii, marcând începutul primăverii. Se spune că în această zi păsările își aleg perechea, iar tinerii trebuie să se îndrăgostească. Fetele strâng flori, iar băieții le aleargă simbolic pentru a le fura un sărut.

3. Carnavalurile din februarie – Distracție și costume spectaculoase

Multe țări europene organizează carnavaluri pline de culoare și veselie în luna februarie.

3.1. Carnavalul de la Veneția (Italia)

Carnavalul de la Veneția este unul dintre cele mai faimoase evenimente din lume. Străzile sunt pline de parade, măști somptuoase și baluri elegante. Această tradiție datează din secolul al XIII-lea.

3.2. Carnavalul de la Nisa (Franța)

Carnavalul de la Nisa atrage turiști din întreaga lume cu parade spectaculoase și bătălia florilor. Această tradiție a început în 1873 și continuă să fie un simbol al orașului.

3.3. Carnavalul de la Köln (Germania)

Carnavalul de la Köln este un festival plin de energie, unde oamenii se costumează și participă la parade impresionante. Orașul devine un loc al distracției și al tradițiilor germane.

4. Ziua Lumânărilor – 2 februarie

Pe 2 februarie, multe țări europene sărbătoresc Ziua Lumânărilor, cunoscută și sub numele de Candelaria sau La Chandeleur.

4.1. Franța – Sărbătoarea clătitelor

În Franța, Ziua Lumânărilor este asociată cu prepararea clătitelor. Se spune că, dacă întorci o clătită în aer cu mâna dreaptă, ținând o monedă în mâna stângă, vei avea noroc tot anul.

4.2. Spania – Procesiuni religioase și sărbători tradiționale

În Spania, mai ales în Insulele Canare, se organizează procesiuni religioase și evenimente culturale.

4.3. Polonia – Ziua Ariciului

În Polonia, 2 februarie este și Ziua Ariciului. Se spune că, dacă ariciul iese din vizuină și își vede umbra, iarna va mai dura.

5. Ziua Ursului – 2 februarie (România și alte țări est-europene)

În România și Bulgaria, pe 2 februarie, oamenii urmăresc comportamentul urșilor pentru a prezice cât va mai dura iarna. Se spune că, dacă ursul iese din bârlog și își vede umbra, iarna va continua.

6. Fășangul – Tradiție de iarnă în Europa Centrală

Fășangul este o sărbătoare tradițională în țările central-europene, precum Ungaria, Austria și Slovacia. Este un festival plin de dans, costume și parade, marcând sfârșitul iernii și începutul postului Paștelui.

7. Maslenitsa – Festivalul Clătitelor în Rusia

Maslenitsa este o tradiție rusească care marchează sfârșitul iernii. Oamenii prepară clătite (blini), participă la petreceri și aprind focuri simbolice. Festivalul este o combinație de tradiții păgâne și creștine.

8. Ziua Sfântului Brigid – 1 februarie (Irlanda)

În Irlanda, 1 februarie este dedicată Sfintei Brigid, protectoarea primăverii și a fertilității. Tradiția spune că făcând o cruce din paie și agățând-o în casă, vei avea protecție și noroc.

9. Ziua Sfântului Blasiu – 3 februarie (Italia, Spania, Croația)

Sfântul Blasiu este protectorul gâtului și al sănătății. În această zi, în unele biserici, preoții binecuvântează oamenii pentru a-i proteja de boli.

10. Ziua Meteoriților – 15 februarie (Rusia)

În Rusia, pe 15 februarie, unii oameni își amintesc de căderea meteoritului de la Celiabinsk din 2013. Deși nu este o sărbătoare oficială, pasionații de astronomie organizează evenimente speciale.

Concluzie

Luna februarie este plină de tradiții interesante în întreaga Europă. De la carnavaluri spectaculoase la sărbători ale iubirii și obiceiuri religioase, fiecare cultură are propriile sale moduri de a marca această perioadă. Indiferent unde te afli, februarie este o lună a bucuriei, a iubirii și a renașterii naturii.

Mihai Pavelescu
Mihai Pavelescu
Pavelescu Mihai, născut în 1994, este absolvent al Facultății de Litere, specializarea Comunicare și Relații Publice, din cadrul Universității din București. Și-a început cariera literară în 2013, când a debutat în Revista de povestiri, obținând locul al doilea la un concurs de proză scurtă jurizat de Veronica D. Niculescu. În 2017, scrierile sale au fost incluse în Șotron pe zăpadă, o antologie de povestiri publicată de Editura Siono. În prezent, lucrează ca SEO Copywriter într-o agenție de web design și colaborează cu publicații precum Ficțiunea, Revista Familia și LiterNautica, unde publică recenzii de cărți, editoriale și proză scurtă.
Articole Aseamantoare
web design itexclusiv.ro
Articole fresh