Postul nu e post destul

RDS. Interzis chiriașilor.

Ina_adevărata

Nici n-aș fi deranjat RDS-ul cu cererea mea de abonare, dacă nu ar fi preluat firmulița care-mi dădea mie Internet ieftin și bâlbâit. Schimbarea mi-a displăcut chiar de la prima vedere: abia învățasem pe dinafară numărul de la Deranjamente al fostului furnizor de Internet. Am hotărât să acord, totuși, un pic de încredere noului furnizor; toți merităm o șansă, la un moment dat.

Am mers, așadar, la ghișeu cu buletinul, ca să îmi transcrie contractul.

– Nu se poate.

Nu se putea, eram chiriaș, să vină proprietarul spațiului.

– Domnișoară, proprietarul spațiului nu va veni din Olanda ca să vă semneze dvs. contractul. Aveți acolo contractul meu cu vechiul furnizor, veți observa că am deja 5 ani vechime ca și client, fără întîrzieri la plată; ziceți unde semnez.

– Nu se poate.

Nu se putea, aveam nevoie de contract de închiriere, viză de flotant, acceptul scris al proprietarului și mai trebuia să dau o declarație pe proprie răspundere că îmi voi asuma orice daune rezultate din lucrările de instalare a rețelei. Dintre toate, declarația cu daunele mi s-a părut cea mai interesantă.

– Înțeleg că dvs. trimiteți niște oameni, ăia sparg pereții, constată că au dat gaura greșit, mai sparg alta, iar eu îmi asum reparațiile în urma lor?

– Aaa, zice fata candidă, nu neapărat. S-a mai întâmplat să spargă și câte o conductă de gaz din greșeală, de-aia noi vrem să ne asigurăm că nu vom avea ulterior probleme cu proprietarii.

Mi-am făcut abonament la Internet mobil.

Peste o vreme, vine în țară proprietarul apartamentului; profit și îl iau pe sus, să rezolvăm problemele cu contractele de utilități (cei care au locuit sau locuiesc în chirie știu: pentru orice furnizor de utilități, chiriașul este o ființă de categorie inferioară. În această țară de proprietari, fiecare furnizor și-a format propriile metode ingenioase de a se apăra de această plagă a societății care este chiriașul).

Mă prezint, deci, la RDS împreună cu proprietarul, cărând cu noi hârtii, contracte, anexe, copii xerox, extras C.F., declarații pe proprie răspundere. La ghișeu – vechea mea cunoștință, domnișoara care mă refuzase atât de amabil.

Oricât ar părea de ciudat, un om care vine din Olanda în România pentru două săptămâni nu simte vreo plăcere deosebită să-și petreacă cele două săptămâni semnând hârtii pe la ghișee, așa că omul meu se obișnuise să folosească un ton destul de ridicat în acele zile. După ce i-a explicat nervos fetei de la ghișeu cine e și ce vrea, păpușa i-a zis, fluturând din gene cu nevinovăție:

– Dar nu trebuia să veniți dvs. personal, contractul cu noi îl putea face și chiriașul în numele dvs…

Omul mi-a aruncat o privire ucigătoare, iar eu am privit-o la fel de ucigător pe angelica reprezentantă a RDS. Știu sigur că nu mi s-a părut: mi-a întors un rânjet triumfător.

Share:

28 comments

  1. chocolate 30 November, 2012 at 08:55

    Asa-ti trebuie, fiinta inferioara ce esti :))

  2. chocolate 30 November, 2012 at 08:58

    Exact de-aia n-am eu net acasa, fiindca proprietarul e plecat in Italia, iar eu nu pot nici sa semnez hartiile prin care se constata ca mi s-a schimbat contorul de curent, a fost nevoie de acceptul lui telefonic.
    Acum am o teava de apa sparta fix in fata portii, si nu pot sa sun la deranjamente, ca nu sunt proprietarul casei in fata careia s-a spart conducta, n-am nici un drept.

  3. Ina_adevărata 30 November, 2012 at 09:23

    @chocolate:
    știu. Și multe alte probleme asemănătoare…Este, totuși, interesant că oricînd e ceva de plătit, brusc devine posibil să plătească și chiriașul, nu mai e neapărată nevoie de prezența proprietarului.

  4. Ioana K-man 30 November, 2012 at 09:25

    Cu siguranta nu ati inteles corect din prima ce v-a spus casiera RCS RDS, in acest fel fiind demonstrata inferioritatea Dvs de chirias.
    De asemenea, a existat o bloggerita care tot povestea depsre minunile petrecute la RCS RDS, si care din cate am inteles s-a imbolnavit grav.
    Concluzia: daca RCS RDS va spune ca sunteti inferiori, acceptati cu seninatate aceasta concluzie, altfel veti fi loviti de diverse nenorociri. Uitati-va si voi la Bear Grylls, care o fi aparand el la Discovery, dar mananca extrem de prost si face baie in mlastini puturoase…

  5. Belle d”Imagination 30 November, 2012 at 09:27

    Există o fiinţă care e net inferioară chiriaşului. Iar acea fiinţă se cheamă omul care locuieşte cu acceptul părinţilor într-o casă care nu îi aparţine. Eiii, pentru ăla nu mai există niciun fel de milă.

    Iar dacă pe omul ăla o pune dracu să se mărite/ divorţeze, atunci să te ţii ce proceduri are erdeeşu” mă-sii. Cu cratimă.

  6. Cristina Ș. 30 November, 2012 at 09:48

    @Belle d”Imagination: aaaaa … ia mai zi-ne, care-i procedura de divort, cum se divorteaza lumea la rcs&rds?! :))

  7. costin 30 November, 2012 at 09:50

    Să comenteze numai chiriașii, că ei știu!

  8. Cristina Ș. 30 November, 2012 at 09:52

    @Ina_adevărata: exact!!! cind e de plata, chiariasul are toate drepturile sa plateasca!

    bai, ce magarie ordinara!!! io nu inteleg lucrurile astea in Romania.

    aici, inchiriezi un apt si-ti vezi singur de toate: platesti apa, electricitate, gaz, internet & tv singur!
    nu platesti, nu le primesti.

    inchei si deschei contractele pentru aceste servicii fara proprietar!

    ar mai fi uneori o problema cu internetul&tv, se mai incheie contracte colective si cite un bloc primeste de la un singur provider si esti obligat sa accepti. daca nu-ti convine, poti sa inchei un contract cu alt provider, dar pe ala semnat de asociatia de locatari tot il platesti, pt ca e prevazut in contractul de inchieriere.

    daca as fi o persoana cu putere de decizie in Romania astea ar fi top 5 din chestiile pe care le-as pune pe picioare!!

  9. dc 30 November, 2012 at 09:58

    In aceasta zi de sarbatoare nu-mi vine in minte decat o solutie: rastignirea papusei de la ghiseu pe o cruce model “Sf. Andrei” (scuze pentru violenta, de 15 min ma delectez cu radio zu intr-un autobuz :(( )

  10. Fratele Andryusha 30 November, 2012 at 10:38

    Buey, da’ cumpăraţi-vă teren şi construiţi-vă case, vile, apartamente în ansambluri rezidenţiale în regie proprie, la cheie.
    Ce-i aşa de greu?…

  11. Cms 30 November, 2012 at 11:03

    Şi nu uitaţi de Fratele Andryusha când e vorba de proiectare… 😛

  12. JULIUS 30 November, 2012 at 11:08

    @Fratele Andryusha: la mulţi ani, frate Andryusha!

  13. Fratele Andryusha 30 November, 2012 at 11:35

    @JULIUS:
    Mulţumesc, la fel.

  14. Radu Vasile 30 November, 2012 at 11:48

    Stimata Ina_Adevarata,
    Exista persoane si mai vitregite, prin natura faptelor, decat chiriasii.
    Un exemplu sunt membrii de familie cu care mai sus amintita companie nici nu vrea sa discute.
    Ei discuta, citez, “Doar cu titularul de contract”.
    Aveti in link-ul de mai jos (daca maria sa zeul Julius il lasa sa treaca) pataniile mele cu RDS.
    Tot in acest link aveti si motivarea cereri lor cu daunele, o sa vedeti cum au venit pregatiti sa lucreze la mine.
    http://blackares.blogspot.ro/2011/02/rds-rcs-sunt-de-cacao-sau-cum-sa-ai.html

  15. miki 30 November, 2012 at 12:01

    Pe aceeasi treapta inferioara a lantului trofic in relatia cu RDS se afla si nevasta proprietarului. Nu conteaza ca in contractul casei e si ea trecuta, pe cel cu RDS-u nu, ca nu se pot trece 2. Nu conteaza nici ca ea plateste online luna de luna abonamentul si ei vizualizeaza asta. Daca e o problema si sotul e indisponibil, ai luat-o-n freza! Fiintele superioare de la RDS, relatii cu clientii, dupa ce te identifica, te siktiresc de nu te vezi: “dati-l pe dl. la telefon”. Ruie MDS!

    EDIT: Jaj, ca mi-o lua premieru’ inainte! 😀

  16. Dan1 30 November, 2012 at 12:30

    @Fratele Andryusha: Da-da, la multi ani Andryusha! Si Lepka, parca!

  17. deaddy 30 November, 2012 at 12:42

    Lume de ciudati! Adica aia se zvarcolesc pe jos, tipa, zbiara, fac tot ce e omeneste posibil sa nu va abonati, dar voi nimic, batman-batman! Si tot pe ei dati vina!

  18. Belle d”Imagination 30 November, 2012 at 12:49

    @Cristina Ş:
    Păi procedura de măritat/ divorţat la erdieşu mă-sii e cam aşa:
    – Bună ziua, sunt titularul de contract de la adresa x. Şi fiindcă (am fost suficient de proastă şi) mi-am schimbat numele prin căsătorie, aş dori modificarea numelui.
    – Nu putem să facem asta, fiindcă trebuie semnat un alt contract şi nu vi s-a terminat perioada minimă de doi ani pe care aţi semnat-o în contractul iniţial.

    *
    – Bună ziua, sunt titularul de contract de la adresa x. Aş dori să schimb abonamentul existent cu unul superior.
    – Veniţi la noi cu actele…
    Mă duc cu toată sacoşa.
    – Nu putem să vă facem contractul.
    – Hă? De ce?
    – Fiindcă pe contractul iniţial e trecut un nume, iar acum aveţi un alt nume. Trebuie să semnaţi un alt contract ca să puteţi face.
    – Băi, sunteţi proşti? Nu vedeţi că e acelaşi CNP? Deci tot eu sunt aia care v-a plătit până acum.

    *
    – Bună ziua, sunt titularul de contract de la adresa x. Aş vrea să fac un abonament pentru DIGI
    – Nu se poate, fiindcă aveţi alt nume şi nu mai corespund seria şi nr de buletin.
    Până la urmă, s-a rezolvat buştean. M-a pus dracu” să-l pun pe Cârcotean (care e din Târgu Jiu, element important în economia poveştii, fiindcă e la dracu-n praznic faţă de Bucureşti. Nota mea, e încă mai departe decât Drumul Taberei) să facă el contractul. Nici până-n ziua de azi nu l-am putut rezilia fiindcă nici cu creionul în mână nu am reuşit să fac schema logică a procedurii lor. Fiindcă între timp am divorţat şi el e acolo şi refuză să îşi mişte lenea încoace, iar eu nu vreau să mă duc acolo nici de-a dracului. Se pare că singura posibilitate e să nu mai plătesc şi-i fac belele.

  19. iulica dragutica 30 November, 2012 at 13:43

    Necazul unuia e bucuria altuia…

    Chestia e ca acolo unde stau eu, in Franta, e mana cereasca faptul ca un chirias ilegal ( adik fara contract in regula) nu poate face asa, contracte cu furnizorii.

    Intrucit sunt multe case pe care proprietarii le locuiesc doar din cind in cind, unii simt asa, o indreptatire in a sparge casa omului si a se instala in ea. Daca ar face un contract cu Renelul local, chitanta de la Renelul lor foloseste drept dovada de domiciliu.

    Dupa care ilegalul isi poate face buletin, ca doar are domiciliu, cum arata chitanta de la Renel, face alte contracte, pe baza primului ( telefon, apa etc) si iata-l instalat oficial.

    Dupa asta, mai greu ii e proprietarului legal sa dovedeasca ca ii apartine casa. In plus, era o lege care ii interzicea proprietarului sa dea afara ocupantul ilegal intre noiembrie si martie si dupa cum se misca politia si legea, si din martie pina in noiembrie tot dificil era.
    Deci si fara contract de la Renel, cablu etc au stat unii ani de zile in super imobile , fara a plati nimic.

    Alta lume, in care proprietarul nu are nici un drept. Cum ar zice unii, ca bine ii face, fir-ar el sa fie de capitalist, ce are nevoie de mai multe case, asa ii trebuie,nuh ?

  20. Ina_adevărata 30 November, 2012 at 14:50

    @deaddy:
    te-ai gîndit la posibilitatea că RDS nu are concurent, că a înghițit orice firmă locală care oferea ce oferă ei? Că dacă nu ar fi monopol în anumite orașe sau cartiere, nu și-ar permite un asemenea comportament.
    De altfel, eu am dat cîndva Romtelecomul pe RDS în vremea în care RDS abia se înfiripa în România. Cre’ că nici buletinul nu mi l-ar fi cerut, dacă nu li-l dădeam din proprie inițiativă. Atunci se putea discuta cu ei fără ca ei să se fi substituit Evidenței Pop_ul_ației. Mai apoi, după ce ei au acaparat piața și au zdrobit concurența, iar eu am schimbat la chirii și am pierdut vechiul contract…

  21. Ina_adevărata 30 November, 2012 at 14:54

    @Belle d”Imagination:
    Foarte faină povestea. Greșeala ta a fost că ai divorțat fără să fi avut acceptul lor în formă autentică, semnat la notar. Dacă aveai așa ceva înainte de divorț, altfel stăteau lucrurile.
    Hai acum de sărbători la Tg-Jiu, mă întîlnești și pe mine, le întîlnești și pe Cristina Ș. și Cristiana și îți rezolvi și cu Erdeeșu. Dacă nu vor, ne ducem toate și cotcodăcim la ei în sediu pînă cedează.

  22. Ina_adevărata 30 November, 2012 at 15:08

    @Radu Vasile:
    Am citit povestea dvs. pe blog. Nu pot decît să vă felicit că ați scăpat la timp. Fata aia trebuia concediată instantaneu; incredibil, cred că îi angajează după cît sînt de tupeiști.

  23. Cristina Ș. 30 November, 2012 at 16:11

    @Ina_adevărata: da, ca bine zici :), sa vina la Tg-Jiu! =D>

    Belle d”Imagination: pina vii, vorbim si cu domnul Carcoteanu, semneaza tot ce vrei dup-aia!!

    totusi, Belle, de ce n-ai ramas maritata perioada minima de 2 ani?! ce te-a apucat? vezi ce-a iesit?! si pe urma vii sa te plingi .. ntz ..ntz .. ntz ..

  24. Cristina Ș. 30 November, 2012 at 16:12

    @iulica dragutica: hey, tu ai dreptate, se practica si in DE si in NL, asa e!

  25. deaddy 1 December, 2012 at 11:34

    @Ina_adevărata: Ince’shor, soro, nu scrie colo sus ca e de pamflete si arogante? Nu e ni’c de gandit, ca doar nu stau in Balezdina (sau Zimbabwe, sau orice alta tara mai dezvoltata ca asta), nici la mine in mun’cipiu nu e mai blanda treaba. Ba chiar mai rau, daca mi se ia netu’ vineri dup’amiaz’, pana luni la pranz nici o sansa sa revina, ca n-are cine interveni.

  26. Alt Marian 2 December, 2012 at 19:51

    @iulica dragutica: În toate tarile dupa razbel au fost legi din astea, într-unele au ramas valabile si azi (stiam de UK si NL, acum aud ca si în FR e la fel).

  27. Pamfletarul Orb 25 January, 2013 at 14:17

    Cu Cartea de Identitate poti lua rapid un credit, dar nu poti semna un banal contract cu RCS-RDS… Incredibil!!! Atitudinea functionarei mi-a amintit un proverb: “Nu exista nu se poate, oamenii inteligenti gasesc solutii !” 🙂

  28. .... 7 February, 2013 at 15:11

    ca sati bagi net de la rds nu e o greseala ci e o mare prostie stiu pe cineva care primeste cite 3 facturi de plata intro luna de la rds sun niste mafioti vere fugiti de ei si nu o sa va para rau la sediul lor sta lumea la coada ca sa reclame neregulile savirsite de ei e haos tota ar trebui inchisi astia

Leave a reply