Daily Cotcodac

Mihai Morar, acționat în instanță de blogul DailyCotcodac.ro pentru plagiat

Julius Constantinescu

Avocații mei au depus în această dimineață o plângere penală împotriva lui Mihai Morar, realizatorul emisiunii „Răi, da’ buni” de la postul de televiziune Antena 2, pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 141 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Mai precis, în data de 27 octombrie 2011, în cadrul emisiunii „Răi, da’ buni”, realizatorul Mihai Morar a prezentat un top al numelor amuzante din România, pretinzând că a fost întocmit de el însuși, cu ajutorul unui „prieten recenzor, care a făcut vreo două cartiere la recensământ”. Pe parcursul emisiunii s-a menționat în mai multe rânduri că este vorba de un „top făcut de Mihai Morar”.

În realitate, topul cu pricina a apărut pe blogul www.dailycotcodac.ro, al cărui proprietar sunt. În data de 7 februarie 2011, Daily Cotcodac a publicat materialul Top 100 cele mai amuzante nume românești, articol realizat de DC, fără nici o legătură cu recensământul din 2011. Apariția acestui material a fost semnalată masiv în presă, inclusiv la postul de televiziune Antena 1, unde a fost prezentat cu sursa „DailyCotcodac.ro”. Prin urmare, este evident că Mihai Morar – pe care îl vom numi în continuare „făptuitorul” – a încălcat cu bună știință drepturile de autor asupra articolul cu pricina. De reținut că făptuitorul a indicat pozițiile din top întocmai cum au apărut pe Daily Cotcodac, fiind deasupra oricărui dubiu că este vorba de unul și același material.

Având în vedere că nu e nici pe departe prima oară când făptuitorul îmi încalcă drepturile de autor prin însușirea – parțială sau integrală – a unor materiale apărute sub semnătura mea în diverse publicații și având în vedere că i-am atras fără succes atenția în numeroase rânduri (atât lui, cât și colegului de furtișaguri Daniel Buzdugan), astăzi dimineață am solicitat organelor în drept punerea în mișcare a acțiunii penale și trimiterea în judecată a lui Mihai Morar. Fiindcă odată și-odată trebuie să-i explice cineva acestui capsoman că între furtul din buzunare și furtul de glume nu e nici o diferență, și cine ar fi mai potrivit să facă asta dacă nu un judecător?

Morar, la tribunal, tâlharule!

PS: Groparu a demarat şi el o procedură similară.