Daily Cotcodac

I-ar fi plăcut şi lui keaushesku: internet pe cartelă

Când eram mic, eram absolut fascinat de ideea că aş putea să-mi văd interlocutorul de la telefon. Văzusem chestia asta într-un film cu James Bond, pe video, şi mi se părea încununarea a cinci milenii de progres (de fapt, telefonul meu de atunci avea o altă facilitate, şi ea tot din filmele cu James Bond, anume că puteam asculta în voie ce vorbeşte cuplajul).

De atunci am avut timp să mă edific pe deplin că, într-adevăr, cel mai mare progres al umanităţii este descoperirea unei tehnologii care să-ţi permită să faci şi altceva în timp ce vorbeşti la telefon. Tehnologia asta se cheamă 3G-ul şi, în termeni suficient de simpli încât să-i priceapă şi un inginer, îţi permite să vorbeşti la telefon şi să mai faci încă ceva cu aparatul – să stai pe net, să-ţi citeşti mailul sau chiar să-ţi vezi interlocutorul (mă rog, probabil cititorii noştri însuraţi nu apreciază 3G-ul tocmai pentru asta).

De fapt, telefonul în sine e o chestie aproape inutilă fără 3G. Bărbaţii nu au de ce să vorbească la telefon – oricum ştiu cum să se găsească între ei: sunt fie la stadion, fie, dacă ţin cu Craiova, la crâşmă, să-şi înece amarul. În plus niciuna din informaţiile pe care le au de comunicat nu e nici nouă, nici urgentă – “ce maşină, frate”, “în ce fel arată tipa”, “ce bătaie au luat băieţii aseară, băi”. Dacă telefonul mai are însă şi 3G, e cu totul altă treabă: de pildă, poţi să te apuci să cauţi pe net numărul arbitrului şi să-i dai telefoane de ameninţare. Asta ca să nu mai zic de faptul că încă mai ai telefonul, fiindcă nu te-ai îndurat să arunci după arbitru cu un telefon cu 3G.

Cât despre femei, chiar nu ştiu cum au trăit până acum fără 3G. “Ai văzut cât a slabit? Arată incredibil” – dacă n-ai Facebook-ul la îndemână, să vezi cu ochii tăi cât a slăbit, există riscul ca această conversaţie extrem de interesantă să nu dureze mai mult de jumătate de oră.

Bun, am stabilit că degeaba ai telefon, dacă n-ai şi 3G. Ce te faci însă dacă ai deja un abonament de internet acasă (internet fix, adică) şi parcă n-ai mai da banii şi pe unul mobil, de care n-ai nevoie toată ziua? Există o soluţie şi pentru asta: modemul cu cartelă prepaid Cosmote 3G. Practic nu mai trebuie să plăteşti un abonament lunar, chit că foloseşti sau nu netul mobil, ci ai o cartelă preplătită pe care o introduci în modem doar atunci când ai nevoie de internet. Iar aici am impresia că o să faci economii serioase fiindcă cel mai adesea o să foloseşti internetul mobil din locuri publice – deci, n-o să poţi accesa decât site-uri cu conţinut decent.